Arpa, reunió abril.
Assistentes: Àngels Tomàs, Remei Gòmez, Mercedes Vidal, Raul Sancho, Grego Belmonte, Ramon Palacios, Julian Sesé, Francesc Matas, Jordi Matas, David Companyon, Toni Campos, Jordi L Santín, Alfons Bech. S'excusen altres onze persones d'assemblees diverses.
Abans de començar Francesc Matas informa de que aquest dijous es reuneix la comissió de candidatures, comentaris generals de que és poc oberta.
1.Ronda per explicar el procés assembleari a cadascuna de les assemblees dels presents:
· Sobre l'Assemblea de Sant Adrià: 25 Abril reunió presentació documents. Han marcat dues dates més per esmenes i candidatures. Presentació pública del document i esforç per convidar gent. Quedaran amb ICV i indignats per explicar el document.
· Sobre l'Assemblea de l'Eixample (Barcelona) : Els joves començaran a debatre el diumenge 15 d’abril (gent nova). Faran tres sessions de debat, més que presentació d’esmenes. De fons volen tractar també com articular moviment polític i social al barri de d’EUiA. Tenen problemes al cens, no l’han pogut veure.
· Sobre l'Assemblea de l'Hospitalet: Tienen conferencia política de Hospitalet después de la asamblea y refiere que el proceso de debate está siendo parecido. Harán un mínimo de dos convocatorias, con tres bloques de debate.
Se valora positivamente el debate sobre el proceso organizativo que se está dando para la VI Asamblea. No se valora positivamente la comisión de candidaturas, por no ser suficientemente abierta. Se propone excluir del CN a personas que no hayan asistido con regularidad salvo excepciones justificadas (cuestiones salud, etc.). Opinión compartida por intervenciones posteriores. En conjunto se valora el debate previo a la asamblea como un avance democrático, pero lejos de lo que debería ser.
· Sobre l'Assemblea de St Andreu (Barcelona): Van tarde en el proceso que se habían marcado, pero piensan celebrar tres asambleas. Se refiere que el proceso de presentación de enmiendas y candidaturas en su asamblea ha sido siempre muy activo y con un amplio consenso. Mucha participación de los jóvenes. Sin problemas con el censo salvo despistes habituales.
· Sobre l'Assemblea de Mitjans de comunicació: L’assemblea no està activa i cal convocar. Cal articular-la i revisar el seu paper amb l’àrea de Comunicació. Potser cal que desaparegui?
· Sobre l'Assemblea de Ciutat Vella (Barcelona): Encara no s’ha convocat. Apunta que és difícil lligar el moment present, de constant mobilització, amb el document de l’assemblea.
· Sobre l'Assemblea de Sant Martí(Barcelona): Encara no s’ha convocat. L’assemblea té dèficits comunicatius i es reuneix molt poc (1 cop/any aprox.) Es va fer un grup coordinador per dinamitzar-la, que es va convertir en l’assemblea, però finalment també va deixar de ser actiu. Es valora positivament la presència de joves a l’assemblea.
· Sobre Assemblea de Transport i Telecomunicacions: Pese a que muy pocos miembros de la asamblea están activos, se están detectando movimientos para la VI asamblea (nuevos afiliados, impagados de larga duración ahora al corriente de pago, etc.). Se sospecha que el coordinador dejará de ser coordinador, aunque primando el trabajo como criterio de reparto de responsabilidades, se propondrá a un afiliado nuevo que está realmente activo.
· Sobre Assemblea de Serveis administratius i financers: Van fer assemblea per preparar Vaga General. Discussió entre àrees i assemblees sectorials. No es creu que aquestes assemblees hagin de desaparèixer (intervenció sobre procés assembleari després).
· Sobre l'Assemblea de Gràcia : Es valora positivament la influència que ha guanyat l’assemblea al districte, a nivell institucional i al carrer, degut a la feina més constant del grup coordinador. Reconegut per altres grups com la CUP. L’Ateneu Roig s’ha vinculat com a espai de trobada més enllà d’EUiA i es valora com un factor molt positiu. (intervenció sobre procés assembleari després)
2.Debat sobre el procés assembleari en general
Es constata que des de molts àmbits, especialment la direcció, s’ha qüestionat el procés assembleari i pel CN té la impressió (negativa) de que la preparació tècnica i política de l’assemblea correspon únicament a una part de l’organització. Opinió compartida per altres intervencions posteriors.
Presenta organigrama d’EUiA i ens el mirem per poder-ne parlar a la propera reunió.
Considera que l’objectiu del procés assembleari ha de ser dinamitzar les assemblees, especialment en aquests moments d’elevada tensió/mobilització social. Opinió compartida per altres intervencions posteriors.
Es considera que no hi ha una estratègia d’EUiA a BCN i que a municipis més petits l’organització té molta més entitat. A BCN no es comparteixen experiències ni es consulta als coordinadors per fer la política mpal, tot i que hi hagi un consell de Barcelona, que cal millorar. Les decisions es prenen en el si del grup mpal i no amb l’organització
Es considera que la opacitat i manca de transparència de l’organització està més estesa del que hom pot pensar.
Aquests documents seran els més plurals que l’organització hagi fet. Davant del seu procés de discussió que ara s’obre hi ha dues tendències: fer un document estil programa electoral (molt complet) o fer un document encarat cap a la mobilització, més curt. Aposta per aquesta segona i proposa centrar-se en alguns temes: social i contra retallades (procés unitari VG), democràcia i drets (15M), dret a decidir ("Nosaltres decidim", altres).
Sobre la comissió de candidatures s'informa que la va decidir el CN, sumada a les altres comissions preparatòries de l’assemblea. Està formada per persones de les sensibilitats més la comissió d’organització d’EUiA, s'esmenta que hi manca joves i de qui ara es considera de cap sensibilitat concreta. Son els que ordenaran llistes, direcció i organigrama de l’organització, i en relació a aquesta qüestió està més aviat plantejant vetos que proposta de persones.
Es considera que habría que eliminar aquellas asambleas sectoriales que no funcionen, y las que sí lo hagan, articularlas con las áreas.
Según lo expuesto los censos son un problema, y junto con la comisión de candidaturas, ve un problema de funcionamiento poco democrático y dinámicas que no cambian.
Es considera que hi ha una manera de fer d’EUiA que està esgotada i no ens ajuda, el fet de que siguem una organització fonamentalment institucional no és només culpa de la direcció, sinó també responsabilitat nostra. Constata que no hem aconseguit obrir-nos a l’exterior, es veu en el nostre treball amb moviments socials i en la poca nova afiliació en un moment tan convuls com aquest. Considera que la imatge que donem de nosaltres mateixos és molt important, no només la que donen els mitjans de comunicació. Una opinió creu que el problema d’EUiA no son les persones sinó les dinàmiques polítiques i que cal que tinguem perfil propi. Ara mateix som una organització de gent que no milita a ICV.
Es proposa convocar la comissió plural de 20 persones que va dir que es reuniria per dinamitzar el procés assembleari.
Es considera que la comissió de candidatures només ha de treballar per fer una candidatura unitària, amb criteris de diversitat de l’organització i que després es complementarà amb els territoris (50/50 millor que 60/40). El debat de com ha de ser organitzativament EUiA després de l’assemblea no és una tasca d’aquesta comissió. Es Es proposa que es defineixi amb posterioritat a l’assemblea, en fx del debat i les idees que hagin sortit, i que en tot cas la part institucional de l’organització que en surti d’aquí ha d’estar supeditada a la mobilització que vindrà.
3.Varis
Es fa una valoració molt negativa de la declaració institucional aprovada per l’ajuntament de Barcelona sobre els fets de la darrera vaga general. Considerem que com a EUiA cal visualitzar la nostra disconformitat (en el moment de la reunió es desconeix el sentit del nostre vot) i demanar a més que els districtes es solidaritzin amb els detinguts.
S’informa de la convocatòria de concentració el 14 d’Abril a pça Catalunya per les retallades a les llibertats democràtiques (FAVB) i es valora molt positivament la iniciativa, així com la resposta d’EUiA.